В історії нашої держави досі існують незаповнені лакуни - чи в силу історичних причин, чи певні теми часом опинялися поза увагою дослідників або ж політично табуювалися. Велика частина безцінних джерельних матеріалів також опинилася поза доступністю. Зокрема, документи періоду козацької доби, Гетьманщини, дотичні до постаті Івана Мазепи, які зберігаються в російських архівах (в основному в Москві й Санкт-Петербурзі). Значний їх масив ще й досі не введено в науковий обіг, а про існування інших досі не було відомостей.

Кілька років тому за ініціативи директорки Центру з вивчення історії України Санкт-Петербурзького державного університету Тетяни Таїрової-Яковлевої, знаної об'єктивної дослідниці історії України зазначених періодів, розпочалася робота з дослідження та опису фондів Російського державного архіву давніх актів.

Переважна більшість описів документів стосується справ дипломатичного і адміністративного характеру кореспонденції московського царя та чиновників зовнішньополітичних відомств із українськими гетьманами, козацькою старшиною, духовними ієрархами та січовими очільниками тощо. І вони є невичерпним джерелом фактів та інтерпретації, та, зрештою, важливою складовою історичної пам’яті нашого народу. В Росії малим накладом описи були видані, але на сьогодні вони стали бібліографічною рідкістю.

Наш задум українського видання описів документів вже давно витає в повітрі, а зараз навертаємося до активної роботи над цим проєктом. Від початку він давався не просто, і, можливо й на краще, що відбулася затримка. Адже нині передбачається представити дослідницькій, професійній спільноті значно ширший обсяг доопрацьованих матеріалів, з новими коментарями тощо.

І тепер вже мова іде про Серію «ДЖЕРЕЛА» (із 3-х книг), вихід якої планується на червень цього року.

На жаль, непросто дається формування бюджету видання. Тому зацікавлених запрошуємо долучитися через участь в АКЦІЇ ПЕРЕДЗАМОВЛЕННЯ книжок.

Отже, СЕРІЯ «ДЖЕРЕЛА» (із 3-х книг). Укладач Тетяна Таїрова-Яковлєва:

1. Малоросійський приказ. Описи фонду № 229 Російського державного архіву давніх актів.

Обсяг 496 стор.
Вартість за передзамовленням – 500,00 грн.
Роздрібна ціна – 600,00 грн.

2. Малоросійські справи. Описи фонду № 124 Російського державного архіву давніх актів.

Обсяг 652 стор.
Вартість за передзамовленням – 600,00 грн.
Роздрібна ціна – 700,00 грн.

3. Батуринський архів та інші документи з історії Українського гетьманства 1690–1709 рр.

Обсяг 320 стор.
Вартість за передзамовленням – 400,00 грн.
Роздрібна ціна – 500,00 грн.
Вартість повного комплекту за передзамовленням – 1500,00 грн.
Роздрібна ціна повного комплекту – 1800,00 грн.

Акція передзамовлення триватиме по 20 квітня 2021 р. включно.

Для замовлення книжок та отримання Рахунку на оплату просимо звертатися через контактну форму. Просимо вказувати ПІБ, контактний мобільний телефон, місто та номер відділення Нової пошти для відправки.

Дорогі друзі, запрошуємо зголошуватись, чекаємо на ваші замовлення!


Купити в нашій книгарні